Hvornår skal haven gødes?

Jorden er fra naturens side fuld af naturligt organisk stof som visne blade, biller, larver og mikroorganismer, og det giver i udgangspunktet rigelig med næring til almindelige haveplanter. Det er ren genbrug i naturen. I den naturvenlige have bruger man kompost, husdyrgødning og grøngødning for at give planterne adgang til de nødvendige næringsstoffer til plantevæksten. I modsætning til kunstgødning giver disse naturlige gødninger føde til jordens regnorme og mikroorganismer, som er forudsætningen for at få en god muldet jord med krummestruktur, hvor planterne har optimale vækstforhold. Sådan en jord skal man tilstræbe at få i sin have, og det opnår man bedst ved at tilsætte en stor mængde organisk materiale fra planter og eventuelt dyremøg, der er blevet nedbrudt og omdannet til kompost. 

Prioriter hvad du gøder:

Næringskrævende planter som roser og køkkenhaven skal gødes, hvis man vil have et godt resultat. Et tyndt lag kompost ovenpå havejorden en gang om året er fint til roserne, og et tykt lag kompost til køkkenhaven er rigeligt til de fleste planter. Hvis du skal plante hæk, vil den også elske at få kompost blandet i plantehullet.


Græsplæner, staudebede og lignende klarer sig i reglen glimrende uden tilførsel af gødning.


Hvornår skal du gøde?

Du skal gøde om foråret. Men vent med at gøde, indtil jordtemperaturen er over fem grader, det er typisk midt i april. 

Share by: