Den spiselige forhave

Hvem siger, at forhaven skal være græsplæne og en pæn hæk alene? I denne forhave gror spiselige planter i samhørighed med den omgivende natur, og familien kan varmt anbefale at dyrke have på denne måde.

Jeg har nu besøgt familien gennem to vækstsæsoner. I dag opleves forhaven som et levende kunstværk, hvor ikke to dage er ens. Parret synes, det har været en genial udnyttelse af arealet, og de har kun haft positive oplevelser efter anlæggelsen.

”På en måde er det legalt for folk at stoppe op og snakke og spørge til haven”, fortæller Carsten. ”Det er sjovt at gå derude og luge, stresse af, undres over alt der kommer op og nyde børnenes store begejstring. Fugle tager bad i jorden, nipper og søger føde. Der er kommet et helt andet liv, end vi havde drømt om”

At dyrke sin egen mad giver en påskønnelse af noget, der optager os alle: Værdien og kvaliteten af vores mad. Hindbær og bønner gror trods alt ikke på supermarkedets hylder.

Læs mere om “Den udstillede naturkøkkenhave”.

Skoven hentes til parcelhusforhaven

Her bor Dorte og Carsten Pedersen og deres to piger Rikke og Trine. Deres egne overvejelser gik i retning af, at de ikke ønskede den klassiske forhave med hæk og græs og ”det var så det”. De ville rigtig gerne udnytte jorden til mere end det, men hvad?? ”Vi havde helt sikkert ikke selv fundet på dette”, er Dorte og Carsten enige om.

Projektet ”Edible Estates”, en del af PhD projektet for Marie Markman ved Arkitektskolen Aarhus, satte for alvor gang i familien Pedersens forhave i foråret 2013.

Der blev tilført 3-4 trailerfulde kompost og en lastbilfuld muldjord, hvorved der blev skabt jordvolde som afgræsning på anlægget. Jorden blev tildækket med grannåle, bøgeblade og kogler hist og her, og det viste sig at fungere rigtig godt som bunddække mod ukrudt. Der blev slæbt træstammer, træstykker, stubbe og sten fra skoven. Selve designet og det kunstneriske udtryk stod kunstneren Fritz Haeg i dialog med Dorte og Carsten for, og der blev bygget tipier af grene, siddepladser af stubbe, bålplads, højbede, mistbænk, plantekasser og masser af bar jord til dyrkning af et hav af forskellige spiselig planter. Gangene blev dækket af barkflis og bedene omkranset af chaussésten og træstammer, der gav et skovagtigt udtryk. En fantastisk palet af bærbuske, frugttræer, hasselnød, vin, skovjordbær, krydderurter, spiselige blomster, grøntsager blev plantet.

Book inspirerende havebesøg til 2900,-

Jeg kan give idéer til grønne oplevelser for hele familien

Lone Skjødt, Grønne Glimt havedesign