Bestil en haveplan

Kirkegård

Min udvikling af kirkegårde tager afsæt i mødet med menighedsråd og kirkegårdens ledelse, hvilket giver medejerskab til projektets virkeliggørelse. Dermed skaber jeg grønne kirkegårde med identitet, hvor de arkitektoniske, landskabelige og naturmæssige værdier er i højsædet.

Lutherhaven ved Løvel kirke

Lutherhaven er en have for alle, børn og voksne, unge som gamle.

Lutherhaven har fået sit navn i forbindelse med 500 året for reformationen i 2017. Udviklingsplanen tager afsæt i menighedsrådets ønske om at udnytte et areal, ejet af kirken, som i årevis har ligget delvist ubrugt hen bag kirkens stendige til en vedligeholdelsesvenlig spiselig park til gavn og glæde for Løvel beboere.

I 2017 blev haven anlagt: et flot, beplantet areal med pryd- og frugttræer, bede med udsået blomstereng, græsplæne, bord-bænke sæt og en mindesten, der blev afsløret i forbindelse med Løvel kirkes høstgudtjeneste i 2018.

Når planterne er vokset til, vil Lutherhaven opleves som et flot, beplantet areal med et overflødighedshorn af alskens frugt og bær. Der er plantet æbler, pære og blommer, hasler, pærekvæde og mispel, og af bærbuskene er der havtorn, solbær, blåbær og hindbær. Fokus har været på danske arter og lokale æblesorter og bivenlige planter.

Træerne og buskene er plantet i grupper og indrammet af en skøn blomstereng af udsåede blomster… I midten af haven er der anlagt en græsplæne og små grupper af bænke til at sidde på. Tanken er her skal være rart at være, hyggeligt og uformelt, hvilket understreges af de bugtede former mellem græs og blomstereng. Man kan med tiden etablere bistader, insekthoteller og fuglekasser for derigennem at øge biodiversiteten i haven.

Projekt:  Lutherhaven, Løvel Kirkegård
Havearkitekt: Grønne Glimt havedesign
Bygherre: Løvel Kirkes Menighedsråd
Anlagt: 2017
Anlægsgartner: Johnny Jacobsen, Løvel
Planteskole: Blomstergården, Tjele

Idéen med Lutherhaven er, at man her kan komme og finde ro, fordybe sig i stedet med kirkens og gravstedernes historie og oveni nyde lidt sundt fra havens mange frugttræer og buske.  Man er velkommen til at høste frugter og bær og plukke blomster fra blomsterengen.

Få hjælp til jeres udvikling af kirkegården

Tusind tak for den flotte haveplan og den fine beskrivelse af tankerne omkring haven. Det er bare super flot og inspirerende, og selvom vi ikke er “havemennesker” får man jo helt lyst til at blive det.

Jacob og Julie Hedebrink, Dyssegård